Alleen uit de App Store downloaden

Sinds de komst van de Mac App Store probeert Apple zoveel mogelijk gebruikers ertoe te bewegen alleen uit de App Store te downloaden. Dat is superveilig, want Apple houdt toezicht op alle apps. Het is echter niet altijd handig. Je kunt de blokkade dan omzeilen.

Hoewel de motieven van Apple niet louter met veiligheid te maken hebben (immers, Apple vangt een deel van de inkomsten van apps), is er wel wat voor te zeggen, zo’n centrale gereguleerde winkel. Dat systeem is namelijk precies wat ervoor zorgt dat de iPhone zo veilig is, simpelweg omdat niet iedereen zomaar kwaadaardige software in de App Store kan plaatsen, dat wordt er door Apple uitgepikt.

Hetzelfde systeem probeert Apple dus te hanteren in OSX Deels met succes, maar deels ook niet, omdat er ook fabrikanten zijn die om technische redenen niet aan de Mac App Store voorwaarden van Apple kunnen voldoen, en dat zou betekenen dat je die niet kunt downloaden. Gelukkig biedt Apple ook de mogelijkheid om de beveiliging te omzeilen.

Met de standaardbeveiliging kun je niets installeren buiten de App Store om.

Beveiliging uitschakelen

Om de beveiliging uit te schakelen, dien je in OS X te klikken op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Beveiliging en Privacy (en niet op App Store, zoals je wellicht zou denken). Voordat je de instelling kunt aanpassen, dien je linksonder eerst het hangslotje te ontgrendelen (hiervoor heb je het wachtwoord nodig van een beheerdersaccount).

Daarna klik je onder het kopje Sta programma’s toe die zijn gedownload bij op Elke willekeurige bron. Vanaf nu kun je alle willekeurige apps installeren zonder beperking. Je kunt natuurlijk altijd de originele instelling weer herstellen wanneer je de gewenste app eenmaal geïnstalleerd hebt.

 

De beveiliging van de App Store is eenvoudig te omzeilen.

Bericht computertotaal!

No Comments Yet.

Leave a comment